Vad är grooming? Testa dina kunskaper

21.09.2023

Resurser för: Åk 5-6 och Åk 7-9 och Trygghet och rättigheter på nätet

Yle – Lösenordsrobot

Med Yles lösenordsrobot kan eleverna testa styrkan på olika lösenkombinationer. Eleverna kan skriva in olika påhittade lösenord för att direkt på svar på hur lätt eller svårt det skulle vara för en dator att komma på det och hur länge det skulle ta för en brottsling att hacka lösenordet.

https://svenska.yle.fi/a/7-1164054

Vad är grooming? Testa dina kunskaper

Här kan eleverna testa sina kunskaper i vad grooming är samt rätt och fel gällande detta. Respons på svaren får eleverna direkt. Beräknad tidsåtgång ca 10 min.

https://www.nuoretjarikollisuus.fi/sv/articles/mita-on-grooming

Kopiraittila – Upphovsrätt inför projektarbete

Detta är en kort presentation som kan användas inför ett projektarbete. Rubrikerna är: Att utnyttja bilder och annat material. Vad kan jag använda utan tillstånd? Användningen är möjlig med tillstånd. Användning av bilder. Fotografering och filmning. Att lägga musik till projektarbeten. Användning av text och citat. Kopiostos kopieringslicens. CC-licenser och källhänvisningar. (Tyvärr är svenskan lite bristfällig i presentationen.)

https://kopiraittila.fi/wp-content/uploads/2020/03/Projektarbeten_Kopiraittila.pdf

Rädda Barnen – grooming

En fullständig lektionsplan med allt material som du behöver som lärare för att genomföra lektionen. Efter lektionen ska eleverna vara medvetna om att de har rätt till säkerhet på nätet. De förstår hur de kan identifiera en farlig situation på nätet och vad de ska göra när de står inför en sådan. Samtidigt förstår de att det aldrig är offrets fel om hen har blivit utsatt för olämpligt beteende.

https://sv.huippula.fi/grooming

Cybersecurity Academy – online kurs för elever som it-säkerhet

Teman är personlig integritet, lösenordshygien, nätfiske och cybersäkerhet i samhället. Varje tema introduceras med en film. Därtill finns länkar till arbetsblad till varje tema.

https://www.290cybersecurity.se/Onlinelektioner

Att ta, ha och dela bilder – Vad gäller på nätet?

Elever vid Vasa övningsskola har fått chansen att ställa frågor till äldre konstapel Rikard Lindroos som jobbar med förebyggande arbete inom polisen i Västra Nyland. Teman och frågorna finns specificerade under varje film.

https://youtu.be/bK9GpOP7_vA

Näthat, hot och identitetsstöld – Vad gäller på nätet?

Vad gäller på nätet 2 – näthat, hot och identitesstöld åk 5-6, åk 7-9 Elever vid Vasa övningsskola har fått chansen att ställa frågor till äldre konstapel Rikard Lindroos som jobbar med förebyggande arbete inom polisen i Västra Nyland.

https://youtu.be/gOEgOPbOynM

Grooming – Vad gäller på nätet?

Vad gäller på nätet 1 – grooming (sexuella närmanden från äldre personer) åk 3-4, åk 5-6, åk 7-9 Elever vid Vasa övningsskola har fått chansen att ställa frågor till äldre konstapel Rikard Lindroos som jobbar med förebyggande arbete inom polisen i Västra Nyland.

https://youtu.be/WYLmFvBEAxo?list=PLrRvjBSvNOoTdIlP8JakfDpKj5d9j-gD0

Folkhälsan – Trygg på nätet

Film (6:45 min) där Maria Lingonblad från Folkhälsan ger praktiska tips åt elever för en trygg nätanvändning.

https://moodle.folkhalsan.fi/course/view.php?id=645

Dittecpat – Plattformsguide

Sidan samlar information om hur man tar bort, anmäler, rapporterar, blockerar eller raderar material eller konton på olika sociala plattformer.

https://dittecpat.se/plattformsguiden/

Teman på #somesmart