UR – nätfiske

02.06.2022

Resurser för: Åk 3-4 och Trygghet och rättigheter på nätet

Karis Telefon – Hur kan man vara tryggare på nätet?

Kort (1:23) animerad film om hur man kan vara tryggare på nätet och vad man ska akta sig för. Kan fungera som utgångspunkt för vidare arbete eller diskussion i klassen.

https://youtu.be/rkcDDTw8PuU

Karis Telefon: Att dela material på nätet

Videoklipp med animationer, 1:22 min.

https://youtu.be/99IpHQQBcSs

UBS – Du bestämmer – Regler?

Här finns möjlighet att fördjupa sig i regler på nätet. Under rubriken "Seriöst?! Vad tycker du?" får man ta del av olika berättelser ur verkliga livet samt diskussionsfrågor och uppgifter.

https://www.oph.fi/sv/laromedel/sina-paatat/9-13-vuotiaat/regler

UBS – Du bestämmer – digital mobbning

Här finns möjlighet att fördjupa sig i vad digital mobbning innebär. Under rubriken "Seriöst?! Vad tycker du?" får man ta del av olika berättelser ur verkliga livet samt diskussionsfrågor och uppgifter.

https://www.oph.fi/sv/laromedel/sina-paatat/9-13-vuotiaat/digital-mobbning

UBS – Du bestämmer – integritetsskydd

Här kan man läsa om integritetsskydd. Som underrubrik finns "Visste du att..." där man kan fördjupa sig i temat. Under rubriken "Seriöst?! Vad tycker du?" får man ta del av olika berättelser ur verkliga livet samt diskussionsfrågor och uppgifter.

https://www.oph.fi/sv/laromedel/sina-paatat/9-13-vuotiaat/integritetsskydd

Kopiraittila – Hur jag använder bilder rätt

Detta är en kort presentation som kan användas i klassen som svarar på frågorna: Får jag använda en bild? Får jag fotografera? Får jag publicera? Vad är källhänvisningar?

https://kopiraittila.fi/wp-content/uploads/2020/03/Hur-användar-jag-bilder_Kopiraittila.pdf

Rädda Barnen – Vad får jag dela?

En fullständig lektionsplan med allt material som du som lärare behöver under lektionen. Eleverna ska förstå vilka saker som kan och inte kan delas på nätet och varför det är viktigt.

https://sv.huippula.fi/yksityisyys

Rädda Barnen – lämpligt beteende på nätet

En lektionsplan på 45 min som innehåller allt du behöver som lärare. Eleven ska förstå vad det innebär att agera ansvarsfullt och att ta hänsyn till andra på nätet. Eleven ska också förstå vilka konsekvenser olämpligt beteende får både för en själv och andra.

https://www.pelastakaalapset.fi/sv/nyheter/radda-barnens-nya-inlarningslosning-uppdaterar-fardigheterna-i-digital-sakerhet-for-90-000-grundskoleelever/

Digitala lektioner – Tänk säkert och låt ingen lura dej

Den korta sagan som kan läsas eller spelas upp handlar om Gustav och hans nya kompis på nätet, om att köpa saker i mobilspel och om Gustavs föräldrar som inte förstår varför det dragits pengar från deras kort.

https://digitalalektioner.se/lektion/tank-sakert-lat-ingen-lura-dig/

Nollan och nätet – infofilm för lärare

Carolie Engvall, författare till böckerna Nollan och nätet, berättar kort om sina böcker. Böckerna har varit omtyckta att använda som hjälpmedel i åk 1-4 i jobbet med att bli somesmart.

https://youtu.be/N0Zovl_bXGw

Teman på #somesmart