Kopiraittila – Hur jag använder bilder rätt

25.01.2023

Resurser för: Åk 3-4 och Trygghet och rättigheter på nätet

Kopiraittila – Hur jag använder bilder rätt

Detta är en kort presentation som kan användas i klassen som svarar på frågorna: Får jag använda en bild? Får jag fotografera? Får jag publicera? Vad är källhänvisningar?

https://kopiraittila.fi/wp-content/uploads/2020/03/Hur-användar-jag-bilder_Kopiraittila.pdf

Rädda Barnen – Vad får jag dela?

En fullständig lektionsplan med allt material som du som lärare behöver under lektionen. Eleverna ska förstå vilka saker som kan och inte kan delas på nätet och varför det är viktigt.

https://sv.huippula.fi/yksityisyys

Rädda Barnen – lämpligt beteende på nätet

En lektionsplan på 45 min som innehåller allt du behöver som lärare. Eleven ska förstå vad det innebär att agera ansvarsfullt och att ta hänsyn till andra på nätet. Eleven ska också förstå vilka konsekvenser olämpligt beteende får både för en själv och andra.

https://www.pelastakaalapset.fi/sv/nyheter/radda-barnens-nya-inlarningslosning-uppdaterar-fardigheterna-i-digital-sakerhet-for-90-000-grundskoleelever/

Digitala lektioner – Tänk säkert och låt ingen lura dej

Den korta sagan som kan läsas eller spelas upp handlar om Gustav och hans nya kompis på nätet, om att köpa saker i mobilspel och om Gustavs föräldrar som inte förstår varför det dragits pengar från deras kort.

https://digitalalektioner.se/lektion/tank-sakert-lat-ingen-lura-dig/

Nollan och nätet – infofilm för lärare

Carolie Engvall, författare till böckerna Nollan och nätet, berättar kort om sina böcker. Böckerna har varit omtyckta att använda som hjälpmedel i åk 1-4 i jobbet med att bli somesmart.

https://youtu.be/N0Zovl_bXGw

UR – nätfiske

Film om nätfiske (9:27 min.). Surfarna får lära sig att det är viktigt att inte dela med sig av personlig information på nätet.

https://urplay.se/program/207306-surfarna-natfiske

EOS/PEPP – Skärmtid

I PEPP årsklocka för lågstadiet finns ämnet skärmtid (åk 3). Här finns en film som kan fungera som utgångspunkt för diskussion och arbete i klassen. Här hittas även lektionsunderlag för läraren och eleven.

https://www.pepp.fi/eos

WattNytt – Näthat kan vara ett brott

3 min film att använda som diskussionsunderlag. Handlar om elaka kommentarer på sociala medier och att näthat kan vara ett brott.

https://arenan.yle.fi/1-50695833?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share

Pargas stad – wwwagenter

Lärarhandledning och länkar till t.ex. dilemmakort och Kahoots från arbete med elevagenter i Pargas stad kring: 1. Avslöja bluffen - falska bilder, identiteter och texter. Källkritik. Vad kan man lita på? 2. Bli nätsmart - netikett, nätmobbning, nätfiske, kedjebrev, identitetsstöld 3. Hitta spåren - digitala fotspår, synliga och osynliga, medvetna och omedvetna.

https://docs.google.com/presentation/d/1TjB5BPBw-hKWrT55MkHu0RIrceoZ8ckYW1FDwZRLagw/edit#slide=id.g52e4d6caaa_0_175

Att ta, ha och dela bilder – Vad gäller på nätet?

Elever vid Vasa övningsskola har fått chansen att ställa frågor till äldre konstapel Rikard Lindroos som jobbar med förebyggande arbete inom polisen i Västra Nyland. Teman och frågorna finns specificerade under varje film.

https://youtu.be/bK9GpOP7_vA

Teman på #somesmart