KAVI – Mediekartans kännare

02.09.2021

Resurser för: Åk 1-2 och Digital intelligens och digital identitet

Nollan och nätet – infofilm för lärare

Carolie Engvall, författare till böckerna Nollan och nätet, berättar kort om sina böcker. Böckerna har varit omtyckta att använda som hjälpmedel i åk 1-4 i jobbet med att bli somesmart.

https://youtu.be/N0Zovl_bXGw

UR – källkritik

En tv-serie om källkritik för barn på lågstadiet i åldrarna 6-9 år. Tanken är att barnen efter att ha sett programmen ska kunna söka fakta och förhålla sig källkritiskt till all information och reklam som når dem i deras tillvaro. De ska dessutom ha kunskap om risker och möjligheter vid egen publicering på Internet

https://urplay.se/serie/197496-hur-vet-du-det

KAVI – Mediekartans kännare

Verksamhetsmodell. HURDANA KÄNSLOR väcker media? Varför kan en filmscen som en tycker är rolig vara förolämpande för en annan? Varför kan diskussioner på nätet förarga? Vad gör ett spel spännande eller en reklam rörande? Hur kan man själv skapa medieinnehåll som skrämmer eller glädjer?

https://kavi.fi/sites/default/files/documents/mediekartans_kannare_12.pdf

UR – Klickbeten

Film, 9 min. Vad är ett klickbete och hur känner du igen det? Och varför vill någon att du ska klicka på en länk som inte håller vad rubriken lovar?

https://urplay.se/program/207310-surfarna-klickbeten

#Lajka – för en schysst nätvardag (Prinsparets stiftelse)

Information och övningar för elever i åk 1-9. Teman: Lär känna elevens nätvanor, majoritetsmissförstånd, källkritik, normer, hälsa och mobilen.

https://lajka.prinsparetsstiftelse.se/

Teman på #somesmart